Zondag
23 augustus 2026 - Bugojno, Bosnië en Herzegovina
Vandaag is het erg rustig in het dorp, echt zondag en iedereen komt laat op gang. Ik kook een tomaten/ paprika roomsoep van alle gekregen spullen en hij smaakt heerlijk. Verder zitten we rustig buiten, bellen met het thuisfront en verder rust Roest. Eric wilt gewoon brood en ook vandaag gaat hij na de lunch even liggen. Als we weer buiten zitten en ik even snel Gipsy laat plassen spreekt iemand uit het dorp mij in het Duits aan. Erg leuk we kletsen even en dan zegt hij kom maar kijken naar mijn huis. Hij woont hemelsbreed 15 meter hier vandaan en is zelf een huis aan het renoveren. Hij woont in Duitsland en is zelfstandige in de afbouw en dat is te zien. Het huis is echt prachtig van binnen, super strak alles en groot ook en hij komt gemiddeld 5 keer per jaar en hoopt het huis af te krijgen. Hij is ook liever hier, maar na de oorlog kon hij niets meer verdienen hier en is net als vele naar Duitsland vertrokken. Hij geeft ons zijn nummer en als er iets is dan mogen we hem bellen, hij zal dan vertalen of wat nodig is. Erg lief, ze zijn gewoon zo, ze bieden hulp aan voor je het nodig hebt. Op de terugweg heeft Gipsy bijna een poesje te pakken 😬 ik kan ook niet alles tegelijk, de rolstoel om de kuilen manoeuvreren en Gipsy in de gaten houden, nu ging het bijna mis. Ik was mijn telefoon vergeten die lag nog op de klep en daar lag hij nog steeds toen ik terugkwam gelukkig. De kinderen uit het dorp komen met ons mee en zitten op de klep. Ze zijn erg baldadig vandaag en netsen elkaar en Gipsy vind het verschrikkelijk, dan gaan ze voetballen en laten ons al hun trucjes zien. Wat een stel is het toch, Gipsy wilt natuurlijk mee voetballen. Als ze weer gaan keert de rust terug, wat een stilte heerlijk. Over een uurtje gaan we eten met Christel en Ruud bij het restaurant waar gisteren de bruiloft was. Het schijnt iets duurder te zijn, maar wat is duur hier, vergeleken met Nederland is het spot goedkoop. Nou, ons eten was heerlijk! We hadden een mixed kip voor 2 personen en het was echt erg lekker, helaas was bij Christel alles mis gegaan, ze kreeg haar eten te laat en de groente was nog te rauw, kortom erg jammer, van Ruud was het eten ook prima. Dit restaurant komt bij tripadvisor als beste uit de test. Het restaurant is prachtig, romantische zelfs en ze maken de borden mooi op, misschien is dat wel waarom ze zo hoog scoren. Hier kun je dus ook een biefstuk eten voor €47,50 en daar eten we gemiddeld met z'n vieren van, geen idee wat er dan precies op je bord ligt, want mijn bosnisch is nog 0,0 😇 we gaan voor het toetje lekker naar Kameleon, daar zitten er het lekkerst en dat vind ik hier echt bijzonder, niemand komt vragen of je nog iets wilt gebruiken ongeacht hoe lang je blijft zitten en dat is overal erg prettig als je nog iets wilt drinken dan roep je gewoon even. De avond is weer ten einde, Eric ligt er al in en Gipsy heeft met haar laatste rondje gemaakt, tijd om dag te zeggen 🤗 tot schrijfs en groetjes van de reizigers 🐾